Kövessen Minket :
A munkajog kemény dió…

Miért is foglalkoznék ezzel, hisz van céges jogászom –  gondolják sokan, annak ellenére, hogy a legtöbb cégvezető  legalább egyszer már belekóstolt ennek veszélyeibe, vagy legalábbis próbálta a legjobbat kihozni egy kellemetlen helyzetből. 

A munkajog szabályozza a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket (pl. a munkaviszony létrehozásának, módosításának és megszüntetésének feltételeit, a munkavégzés, a munkaidő, a munka díjazásának alapvető szabályait, a munkaügyi jogvita alapvető kérdéseit stb.), valamint a munkáltató és az érdekképviseleti szervezetek közötti kapcsolatok jogi vonatkozásait.

Munkajog, munkaviszony, munkaügyi problémák.

Milyen törvények és rendeletek határozzák meg a munkáltatók és a munkavállalók kapcsolatát?

Hogyan értelmezhetők az ide vonatkozó jogszabályok? 

A cégvezetők többsége a napi operatív feladatai és az eredményességre való törekvés mellett nem tud időt szánni még ezeknek a – egyébként igen kényes és adott esetben költséges – kérdéseknek a megválaszolására sem, ügyvédeik pedig javarészt gazdasági ügyvédek, akik jártasak a saját területükön, de nem a munkajogra specializálódtak. Nem mindegy, s ezt minden olyan cégvezető tudja már, akinek már volt munkaügyi pere. Ezért javasoljuk, hogy ne bízzák ezt a területet sem a véletlenre, pláne akkor ne, ha növekedni szeretnének, inkább forduljanak a szakterületen jártas tanácsadóinkhoz, hogy eleve ne merüljenek fel munkajogi kérdések egy-egy munkavállalóval kapcsolatosan.

Ezen a területen különösen fontos a prevenció, hisz a munkaügyi bírságok komoly tételt tudnak képezni – méghozzá előre nem tervezett módon a költségek területén. Kerülje el azt a rossz gyakorlatot, hogy csak akkor fordul  munkaügyi-munkajogi szakemberhez, amikor már valamilyen gond van a cégnél (ellenőrzés, bírság, munkaügyi per).

A munkajog területén is elmondható az, mint sok más területen, hogy a megelőzés, a cég munkajogi támogatása sokkal gazdaságosabb, ráadásul tervezhetőbb, mint a problémás helyzetek megoldása. 

Hogy min lehet megcsúszni? Szinte mindenen. Ne csak a munkaszerződésre gondoljunk itt, de gondoljunk az adott dolgozó munkakörére, az általunk megfogalmazott elvárásokra, az esetdokumentálásokra, a retorziókra és azok dokumentálására, hogy a munkakörülmények biztosításáról ne is beszéljünk. S ha mindez nem elég, akkor habnak a tortán ott az elbocsátás-közös megegyezés kombó, amelyek vége nagyon gyakran úgy lesz munkaügyi per, hogy nem is számítunk rá, s gyakran olyan emberek kapcsán, akikről sosem gondolnánk, hogy bármilyen módon is, de ellenünk fordul.

Segítünk Önnek a munka világában eligazodni, a helyes gyakorlatot kialakítani a munkaviszonnyal kapcsolatos kérdésekben, döntésekben és azok adminisztrációjában.

Menjen biztosra, jó előre biztosítsa be magát a büntetések és a jogviták ellen. Keressen minket, segítünk! 

 

 

Írjon üzenetet!

Megosztás: