Kövessen Minket :
A tréningek hatékonysága

Aszervezetek, vállalkozások, cégek számára a tréningek rendkívül fontosak, hiszen ezek segítségével fejleszthetik a munkatársak képességeit, készségeit és kompetenciáit.

Ahhoz azonban, hogy  valódi hatékonyságról beszélhessünk, elengedhetetlen, hogy a képzések. megfelelően legyenek tervezve és megvalósítva.

A hatékonyság biztosításához az első lépés a problémák megoldására pontosan válaszoló tréning kiválasztása . Az előzetes felmérés segítségével azonosítani tudjuk a szervezet pontos igényeit (kiegészítendő a vezetői elvárásokat), valamint azokat a készségeket, amelyeket mi vezetőik elengedhetetlennek tartunk, illetve a munkatársak problémaként, vagy nehézségként azonosítottak be a felmérésekben a mindennapi munkájukkal kapcsolatosan. Ezután szorosan együttműködve érdemes összeállítani a szükséges, immáron teljes mértékben nemcsak cégre, hanem résztvevőre szabott tematikát. 

Leginkább a képzésekkel szokták a tréningeket összemosni, azonban az utóbbi módszertanát és lebonyolítását tekintve jellemzően gyakorlatiasabb és interaktívabb. Míg a képzés a tudás átadásáról szól, addig a tréning kimondottan a képességek kiépítéséről és a gyakorlati alkalmazásról. Az egyéni és csoportos gyakorlatok, a szerepjátékok, a vita és a tapasztalatcsere mind segítik a munkatársakat a képességeik javításában és az új készségek elsajátításában, rutinozásában.

A tematikától függően egy tréning eredménye jóval szélesebb kört ölelhet fel, mint egy képzésé: eredménye lehet t a munkatársak motiválása, a hatékonyabb és hatásosabb munkavégzés, a jobb kommunikáció, a szorosabb együttműködés, a lojalitás erősödése, a feltárt problémákhoz való megoldás orientált hozzáállás, az ügyfélkapcsolatok javítása, stb.

A tréningek általában nemcsak a munkatársakat segítenek fejleszteni, hanem az egész szervezetet is pozitívan befolyásolják, hatékonyan hozzájárulnak a szervezet sikerességéhez, optimálisabb működéséhez, így ennek ára már egyértelműen a beruházás kategóriájába, s azon belül is a megtérülő csoportba tartozik.

Nem hagyható azonban figyelmen kívül a rendszeresség, mivel enélkül nem várható el valóban mérhető hatékonyság, valamint, hogy az újonnan szerzett készségek, tudás és tapasztalatok alkalmazhatóak legyenek a mindennapi munkában. A tréning tehát nem egy nap kell, hogy legyen, hanem a tréning egy komplex, tudatosan megtervezett fejlesztési folyamat részeként tudja a legnagyobb eredményt felmutatni.

Mikor tudjuk a cégünket valóban fejleszteni? Ha a munkatársak tréningezése szerves részét képezi nemcsak a HR-nek, hanem a teljes céges stratégiának, hisz legyen bármilyen jó a termékünk, vagy a szolgáltatásunk, mégis: az emberinken múlik szinte minden. 

Ha szeretné Ön is maximálisan kihasználni a szervezetben rejlő erőforrásokat, keressen minket elérhetőségeinken, segítünk a leghatékonyabban összeállítni és kivitelezni. 

Írjon üzenetet!

Megosztás: