Kövessen Minket :
A vállalkozások lehetséges alkalmazkodási módjai a növekvő energia költségekhez

Az energia költségek robbanása alapjaiban borítja fel a vállalkozások üzleti terveit, a stratégiai céljait, működési lehetőségeit.

A kérdés az, hogy kinek milyen alkalmazkodási lehetősége van a működőképesség fenntartása érdekében.

Jelentős különbséget jelent a cégek lehetőségei között, hogy milyen arányt képviseltek eddig is az energia költségek az összes költsége között, vagyis mennyire energia igényes a tevékenysége, egyáltalán tud-e „spórolni” az energiával. Vannak olyan tevékenységek – pl. műtrágyagyártás – ami olyan magas gázigényes a működését tekintve, hogy Európában már több helyen leállították az üzemeket.

Minden cégnek a jelenlegi ismeretei alapján kell új költségtervet készíteni, és annak figyelembevételével döntéseket hozni. Áremelésekben szinte mindenki gondolkodik, de ott felső határt jelenthet a piaci kereslet mint korlát, ezeket a költségnövekedéseket várhatóan nem lehet csak áremelésekkel kivédeni. Az áremelések kapcsán valószínűleg mindenképpen vevőket fognak veszíteni.

A cégek jelentős része gondolkodik az energia felhasználásának csökkentésében, de ennek is vannak korlátai. Akik energiahatékonysági beruházásokat terveznek, számolniuk kell a beruházás költségeivel, és a hosszabb megtérüléssel.

És lesznek olyan cégek, akik nem tudják tevékenységüket fenntartani, és bezárják vállalkozásukat.

Állami beavatkozás nélkül valószínűleg jelentős csődhullám indul el a gazdaságban.

Írjon üzenetet!

Megosztás:
Kérdése van?

Keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!