Kövessen Minket :
A vezetői számvitel és a controlling szerepe a családi vállalkozások működtetésében

Cégünk túlnyomórészt családi vállalkozásoknak nyújt Hr és pénzügyi-gazdasági tanácsadást.

Ezekre a vállalkozásokra nagyrészt az a jellemző, hogy egy család kezében van a tulajdon, s a tulajdonos részt vesz a cég menedzsmentjében, illetve az ügyvezetésben. Legtöbbször a család több tagja is közreműködik a cégben, ki vezetőként, ki alkalmazottként. 

Több kutatás is készült a családi vállalkozások és a nem családi vállalkozások közötti főbb különbségekről, s eredményük egyértelműen azt tükrözi, hogy a nem családi vállalkozások felépítésében és működtetésében a professzionizmus sokkal inkább kimutatható. A családi vállalkozások fejlődését sok esetben egy-két olyan családtag akadályozza, aki jelenléte a cégben már nem indokolt, nem tudott, vagy nem is akart felnőni a feladathoz, nem fejlődött együtt a céggel, annak vezetőjével. Rosszabb esetben maga a vezető az, aki akadályt jelent a ligaváltásban az ilyen cégek esetében.

Tapasztalataink szerint ezeknél a cégeknél a tulajdonlás koncentrált, nem diverzifikált. A kontroll és a tulajdonjog összemosódik, átláthatatlanná válik. A vezetőkre jellemző a korszerű menedzsment tudás hiánya, már csak korosztályukból fakadóan is, hisz sok a generációváltásra megérett cég, ahol a korábbi gyakorlat során kialakult vezetői attitűd a meghatározó.

Ugyanígy jellemző az autokrata vezetői stílus is a menedzselés területén, az „én mindent tudok” a céggel kapcsolatban hozzáállás. Valóban, a tulajdonos ügyvezető tudása ilyen esetekben nagyon széles szakmaiságot mutat, ugyanakkor épp ez szokott a gátja lenni a változásnak, amit pedig a jelen helyzet mindenképp megkíván.  A tervezés sok cégnél ad hoc jellegű, formalizált tervezés és kontrolling rendszerek alkalmazása esetleges. Fontos a lojalitás, a családi jelleg megőrzése, a régi emberekbe vetett bizalom, s az ennek elvesztése miatti félelem sok esetben gátat szab a fejlődésnek és a megfelelő ütemű változásnak.

A kilencvenes években indult és talpon maradt családi vállalkozások esetében ezekben az években merül fel a generáció váltás, az utódlás kérdése. Ez is felveti a professzionális vezetői számviteli és kontrolling rendszer kialakítása iránti igényt, de lehet a vállalat intenzív növekedése, az export beindítása, vagy pénzügyi-gazdasági válság kialakulása is, amely elindítja az ilyen irányú tevékenység kialakítását.

Jelenleg egy nagyobb gazdasági válság felé menetelünk, melynek kezelésében a vállalkozásoknál egyre nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a stratégiai üzleti tervezés, a kontrolling tevékenység a vállalatirányítási rendszerek alkalmazása.

Ennek kialakításában, s megfelelő menedzselésében tudunk segítséget nyújtani. 

Keressen minket, míg nem késő! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: