Kövessen Minket :
COVID hullámok, válságok hatása az embereinkben…

Ne higgyük, hogy nyom nélkül múlt el a COVID, s azt se, hogy az újabb válságok felülírják annak hatását. Az, hogy nem beszélünk róla, csak még veszélyesebbé teszi!

Az elmúlt két év történései komoly változásokat indukáltak az emberek gondolkodásában. Megváltoztak az érzelmek, előtérbe kerültek a közösségi értékek, szélsőséges viselkedés jellemző olyan emberekre, akiket korábban stabil, konzervatív emberfőnek gondoltunk, s a végtelenségig sorolhatnánk azokat a változásokat, amelyek az utóbbi időben végbementek embereink lelkében –  s valljuk meg, azért a miénkben is.  Ez azonban teljesen természetes. Az ember értékrendje, gondolkodása, érzelmi attitűdje krízishelyzetben tud a leggyorsabban és a legjelentősebben változni. S ha valaminek bőségében voltunk – vagyunk az elmúlt időszakban, nos, az a krízishelyzet. 

Sajnos, cégeinknél is tapasztaljuk, hogy bizony a vírus nagyon komoly hatással volt a munkavállalókra is. Egyeseknél felerősödtek a családi értékek, olyannyira, hogy megfontolták az otthon maradást (ez főleg kisgyermekes anyákra volt jellemző), egyeseknél viszont olyan mély konfliktusok alakultak ki, hogy sajnos, akár még váláshoz is vezethettek –  vezethetnek azoknál, ahol ezek a konfliktusok állandósultak, egymásra tevődnek, s megoldás nélkül csak félresöprődnek. 

Nekünk, munkáltatóknak is fel kell készülnünk nemcsak a következő hullámra, s nemcsak a következő válságra, hanem hogy a félelem tükrében hogyan kezeljük, hogyan tudjuk stabilizálni ezeket a munkatársakat, vagy egyáltalán, meg kell fontoljuk, hogy megtartjuk-e őket, vagy megválunk tőlük. 

Mire kell különösen ügyelnünk? 

Egyrészt tudnunk kell, ki milyen irányban változott, mert ez módosítja a motivációs bázist, az együttműködési hajlandóságot, az attitűdöt. A félelem mindenkire más hatással van, az a reakciómód, amelyben ilyenkor az emberek vannak, alapvetően meghatározza majd a munkához való hozzáállását és a hatékonyságát legalább annyira, mint amennyire az emberi kapcsolatait és a felelősségvállalását. Ha nem figyelünk oda, csökkenhet a felelősség felvállalása, megkezdődnek a hárítások, tolódnak a határidők, s szétesik a jól megszokott működés. Éppen ezért érdemes ilyenkor felmérnünk azt, hogy érzelmileg milyen állapotban vannak a munkatársak (érzelmi intelligencia, azaz az EQ mérése), s a mérési eredmények tükrében érdemes intézkedéseinket meghozni a cégnél. 

Nagyobb gondot kell fordítanunk a közvetlen emberi kommunikációra, amely nem könnyű, ha nem találjuk el a hangot. Ebben segíthet a DISC teszt egyszerűsített változata, amely segítségével egészen pontosan meghatározható, hogy kinek mire van szüksége –  még kommunikáció területén is. A pozitív megerősítések, a véleménykülönbségek elsimítása, a belső konfliktusok feltárása és arra való segítségnyújtás egy életre elkötelezett munkatársakat eredményezhet a számunkra. 

Fontos, hogy munkatársaink biztonságban érezzék magukat, hisz épp azért jöttek hozzánk dolgozni, hogy megkapják azt a biztonságérzetet, amely a nyugodt és kiegyensúlyozott léthez szükséges. Éppen ezért ebben az időszakban különösen fontos szerep jut a közép- és alsóvezetői rétegnek, hisz ők azok, akik napi szinten tartják a kapcsolatot dolgozóinkkal. Az ő kommunikációjuk és emberismeretük lesz a meghatározó abban, hogy hogyan reagál a cég, merre mozdul a szervezet, egy egységes, erős csapatot képvisel-e, aki a bajban a vezető mögött egy emberként ott áll, s tesz a cégért akár erején felül is, vagy széteső, lézengő, senkiben nem bízó, senkinek semmit el nem hívő emberek csoportosulásává esik szét a szervezet, mivel a vezető nem képes arra, hogy összefogjon, kijelölje az irányvonalat, s biztonságot nyújtson. Az, hogy melyik irányba haladunk, nagy mértékben attól is függ, hogy mennyi időt szánunk mi magunk vezetőink megismerésére, s vajon tudjuk-e, hogy milyen vezetői kompetenciái vannak, illetőleg épp neki nincs – e szüksége bármiféle megerősítésre.

Ebben a változó időszakban nagy biztonságot nyújtanak azok a tesztek, amelyek gyorsan és pontosan mérik fel az adott helyzetet, s lehetővé teszik, hogy épp azokat az intézkedéseket hozzuk meg, amelyek a pozitív, erős egység kialakulását teszik lehetővé cégünknél. 

Ne habozzon Ön se, vegye fel velünk a kapcsolatot, szerezzen saját élményt egy minden kötelezettségtől mentes teszteléssel, tegyen próbára minket, megéri! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: