Kövessen Minket :
Családi cégek – itt az idő váltani!

Magyarországon mára már a családi vállalkozások több mint 1/3-a érett meg a generációváltásra. Egy zökkenőmentes generáció váltás 5-6 év alatt bonyolódhat le, az alapítók nagy része azonban még mindig nem indította el a folyamatot.

A rendszerváltás környékén sok családi vállalkozás indult, akik ezek közül életben maradtak és fejlődtek, azok jelentős hányadánál eljött a generációváltás ideje, a cégalapítók nagyrészt mégis ragaszkodnak a vezetéshez, nem akarják kiadni a kezükből az irányítást. Az alapító általában „one man show” módon irányít, övé az utolsó szó, egyszemélyi döntések vannak, melyek időzített bombaként jelennek meg a cégnél. Jellemzően csak betegség, vagy haláleset esetén adják át, vagy adják el a vállalkozásokat, legalábbis a közelmúltban ez volt a jellemző.
A családi vállalkozások kis részénél működik csak professzionális menedzsment. Jellemzően családon belül, gyerekeiknek szánják a céget, de ez több problémát is felvet. Van, ahol nem akarja egy gyermek átvenni, van, ahol többen is igényt tartanak a vezetői pozícióra. Nem mindenhol igaz, hogy családon belül van a legjobb szakember, s az sem jó, ha az utód soha nem dolgozott más cégnél, nem látott „világot”.
A legnagyobb probléma, hogy a tulajdonos cégvezetők nem igazán foglalkoznak a kérdéssel, mondván nincs idejük betanítani egy utódot.
Sokan tartanak attól, hogy vezető váltás esetén szétaprózódik a vagyon, ami reális lehetőség, ennek kiküszöbölésére már Magyarországon is működik a bizalmi vagyon kezelés intézménye.
Az alapítók azonban nagyrészt érzelmi, nem pedig jogi és gazdasági kérdésként tekintenek a generáció váltásra, sok családi konfliktus adódik, amit nem igazán sikerül megoldaniuk.
Több helyen már készült úgynevezett családi alkotmány, ami leírja, hogy hol húzódik a határ a család és a cégvezetés között, hogyan részesednek a családtagok a vagyonból, valamint rendezi az örökösödés kérdést is.
Ezzel azonban nem oldódott meg a cégvezetés utódlása profi menedzsmenttel, ettől még nem fog jól működni egy cég a jövőben.
Tudatosan kellene készülni a generációváltásra a jelenlegi tulajdonosoknak.
Ha Ön szeretné egyben tartani vagyonát, s megőrizni, vagy továbbfejleszteni cégét, ne habozzon, keresse szakértőinket, hogy profi módon tudja lemenedzselni cégében a vezetőváltást. Ne feledje: az idő sürget!

Írjon üzenetet!

Megosztás: