Kövessen Minket :
Egyszerűsített DISC teszt

A DISC tesztet bár sokan személyiség tesztnek hívják, pedig alapvetően a viselkedés tesztek kategóriájába sorolhatjuk. 

Csapatunk

Hogy miért viselkedés teszt? Talán azért, mert azt méri, hogy adott szituációban hogyan viselkedünk, hogyan látjuk magunkat, de van olyan verzió is, amelyben azt is megnézhetjük, hogyan látnak mások bennünket egy-egy szituációban, sőt, össze is hasonlíthatjuk őket. 

A teszt neve 4 szó  rövidítéséből ered, jelentésük:

  • Dominance – dominancia/irányító (piros)
  • Influence – befolyásolás/kapcsolatépítő (sárga)
  • Steadiness – kitartás/támogató (zöld)
  • Compilance – szabálykövetés/elemző (kék)

A teszt segítségével megtudhatjuk, hogy extrovertáltak vagy introvertáltak vagyunk-e, azaz: honnan merítünk energiát, az is kiderül, hogy inkább humán/ember centrikusak vagyunk, vagy sokkal inkább feladat centrikusak. Útmutatót adhat egy vezetőnek ahhoz is, hogy milyen típusú munkát érdemes valakinek adni, illetve hogy adott munkát csak elvégez valaki, mert muszáj, vagy épp ellenkezőleg: ez a típusú feladat a legmegfelelőbb a számára. Következtethetünk belőle a kommunikáció, illetve a feladatkiosztás módjára, stb.

A DISC teszt egyébként az egyik legegyszerűbb, ám mégis az egyik leggyakrabban használt  teszt a tapasztalataink alapján. 

Amit a mi egyszerűsített, átdolgozott DISC tesztünk kitöltői nagyon szeretnek a visszajelzések alapján, hogy a teszt eredményéből az is kiderül, hogy egy jobb napunkon milyen viselkedésre számíthatunk a kitöltőtől, és ez a viselkedés mennyire fog megváltozni, ha az illetőnek rosszabb napja van. Hisz bármit is mondunk: az átlagolásnál épp a lényeg veszik el: ki hogyan reagál krízis helyzetben, mire számítsak tőle, mit kontrolláljak nála, ha baj van, vagy ha minden rendben van. Ez különösen sokat segíthet például vezetőként, hiszen ha ismerem a csapatomban dolgozók eredményét, akkor tudom, hogy kivel hogyan érdemes kommunikálnom, tudom, hogy hogyan érdemes a feladatokat delegálnom, kontrollálnom, s nem utolsó sorban pedig azt is tudom, hogy viselkedésük alapján hogyan érdemes összeállítani a csapatot. Ebből adódóan érdemes a teljes munkatársi gárdát letesztelnünk ezzel a teszttel, az eredmények ismeretében:

  • Kiküszöbölhetjük a kommunikációs félreértéseket,
  • Lecsökkentjük a konfliktusokat az optimum szintre, 
  • Senki nem kap olyan feladatot, amely elvégzésére nem alkalmas –  nő a hatékonyság
  • Tudjuk kit, mikor és miben érdemes kontrollálni – vezetőjével kontrolláltatni
  • Tarthatók lesznek a határidők, stb.

Emellett a  kiválasztási folyamatok során is érdemes ezt a tesztet kitöltetni a jelöltekkel, hiszen ha ismerem a  várható viselkedését, akkor ki tudom választani azt a jelentkezőt, aki  igazán illik is a csapatba (ennek feltétele természetesen, hogy a már meglévő csapat tagok rendelkezzenek kitöltött  teszttel), amellett, hogy szakmai a kompetenciái alapján, várhatóan érdemben el fogja tudni látni feladatait.

Bár a DISC teszt lehet nagyon komplex és összetett is, a Consilium kínálatában az egyszerűsített, átdolgozott, kimondottan a vezetők számára elkészített verziójával találkozhatunk. Ennek oka egyszerű, a tesztek bevezetésekor cégünk kísérletezett a kérdések számával, míg végül arra jutottunk, hogy egy 40 kérdésből álló DISC tesztet fogunk használni a későbbiekben, hiszen a kérdések alapos kiválasztásával és redukálásával, egyáltalán nem csökkent a mérés hatékonysága. Emellett könnyebbé válik ha összehasonlíthatósági mutatókat szeretnénk (hogy látjuk mi magunkat, hogyan látnak bennünket mások pl.). Tapasztalataink szerint a több kérdés nem hozott plusz eredményt, tehát irrelevánsnak tartottuk a bővítést.

Emellett a kiértékelést is egyszerűvé tettük: színes ábrával illusztráljuk a normál működést, s külön a krízis helyzetben való működést, így könnyebben megjegyezhetők és használhatók az eredmények. Néhány teszt részletes kiértékelése után már ránézésre tudni fogja, amit szeretne.

 Összességében így a teszt kitölthető néhány perc alatt, viszont az eredmény jól mutatja a tendenciákat az adott egyénnél. Az idő megtakarítása pedig aranyat érhet egy kiválasztási, vagy egy felmérési folyamat során.

Amennyiben tesztünk felkeltette érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, hiszen a cégek és szervezetek számára biztosítunk egy próba tesztkitöltést is, hogy mielőtt megvásárolnák tesztcsomagjaink valamelyikét, a saját bőrükön tapasztalhassák meg, hogy a tesztekre elköltött pénz befektetés! 

Tegyen próbára bennünket minden kötelezettség nélkül, s tudja meg, mi mindent adhat Önnek egy ilyen útmutató! Vegye fel velünk a kapcsolatot mielőbb! 

 

Írjon üzenetet!

Megosztás: