Kövessen Minket :
Home or office – home office?

A Home Office, mint munkavégzési forma igen megosztó kérdés a vezetők körében. Az eddigi tapasztalatok alapján a többség inkább ellenzi, mint támogatja az otthoni munkát. Azonban a jelenlegi helyzetben, még azon szervezetek is bevezették, akik eddig elutasítóan vélekedtek róla.

A vezetők félelme nem alaptalan, hiszen nagyon sokszor csökkenhet a munkavállalók teljesítménye, amikor otthon dolgoznak. Azonban a megfelelő felkészüléssel még teljesítménynövekedés is elérhető.

Nézzük, hogy mik azok lépések, amiket ennek érdekében érdemes megtenni:

1.     Munkakörelemzés, munkaköri leírások:

Azoknál, a cégeknél, akiknél esetleg még nem voltak letisztázva a munkaköri leírások, jelen helyzetben ezt mindenképpen érdemes pótolni. A cég teljesítménye múlhat azon, hogy a feladatok, felelősségi körök, kapcsolódási pontok, a munka elvégzéséhez szükséges ismeretek mindenki számára egyértelműek legyenek. 

2.     Munkafolyamat analízis:
Ez a módszer alkalmas arra, hogy a különböző lépéseknél előforduló problémák, konfliktusok elkerülhetőek legyenek. Fontos, hogy amikor a munkavállalók fizikailag nem egy helyen dolgoznak, akkor nagyobb esély van a félreértésekből fakadó konfliktusokra. Érdemes minden megtenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzük és a feszültségek ne menjek a munka rovására.

3.     Elvárások, teljesítménymutatók: 
Több olyan eset figyelhető meg, amikor a munkavállaló szabadságként éli meg az otthoni munkavégzést és csökken a teljesítménye. Vezetőként fontos feladat, hogy a kollégák megértsék azt, hogy ettől függetlenül ugyanazt a teljesítményt várják el tőlük. Sok esetben még magasabbat is, hiszen azon múlhat egy cég fennmaradása, hogy milyen eredményeket produkálnak a munkavállalók. Az elvárások, mérföldkövek és határidők felállítása döntő hatással lehet a cég bevételeire.

4.     Motivációs rendszer:
Mivel nincs lehetőség a rendszeres személyes kommunikációra, ezért a munkavállalók motiválása most nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni. Első körben nagyon fontos, hogy mindenkinek legyen olyan célja, ami ösztönző erővel hat rá. Másodsorban érdemes mindenki rendszeres időközönként beszélni. Cég méretétől függően ezek a beszélgetések történhetnek az első számú vezetővel, amennyiben ez nem kivitelezhető a mentori rendszer kiépítése nagyban javíthatja a csapat motiváltságát. Fontos, hogy a rendszeres csapatmegbeszélések ne maradjanak el.

5.     Tréningek:
Jelen helyzet a legtöbb szervezetet felkészületlenül érte Egyik-napról a másikra kezdett mindenki távmunkában dolgozni, olyanok is, akik még soha nem dolgoztak otthonról. Most sokkal jobb időgazdálkodásra, önmenedzelésre, kommunikációra és konfliktuskezelésre van szükség minden szinten. Ahhoz, hogy a kollégák otthonról is hatékonyan tudjanak dolgozni kulcsfontosságú szerepet játszik, hogy ehhez milyen képzéseket kapnak.

Írjon üzenetet!

Megosztás: