Kövessen Minket :
Kérdések válsághelyzetben

Ne csak válaszokkal operáljunk. Először a megfelelő kérdéseket kell tudnunk feltenni magunknak.

A cégvezetők körében most a legjellemzőbb az, hogy rengeteg kérdés merül fel, amely jelentősen befolyásolja a további működést, de kevés kérdésre van válasz, és az is napról napra változik. 

A COVID-nak még nincs vége, gazdasági kimenetelét jelenleg még nem lehet megmondani. A háború kimenetele továbbra is ismeretlen, s bár az első félelmek elmúltak, de vezetői berkekben azért tudják, hogy ez csak illúzió. Az új parlament még alakulóban, az EU vizsgálat pedig már folyik. Azt sem tudjuk, hogy a kormány, amely még csak alakul, milyen intézkedéseket hoz a válság csökkentése érdekében – az eddigieken túlmenően -, hiszen  folyamatosan kell újabb és újabb gazdasági károkat csökkentő bejelentéseket tenni. Vagy legalábbis kellene. Mi lesz a benzin árakkal, az alapanyaghiánnyal, a szállítási nehézségekkel, s az inflációval, amely akkora méreteket öltött, hogy már mindenki ennek a messzemenő hatásáról beszél. Emellett hideg a tavasz, mondhatni fagyos, a vetőmag pedig nem jön Ukrajnából…
Két nagyon fontos kérdés van a cégek életében, mégpedig, hogy a piaci igények hogyan fognak változni a válság alatt, és a kilábalás folyamatában, valamint azt követően, egy már úgymond „normálisan” működő gazdaságban.
A másik nagyon fontos kérdés, hogy egy vállalkozás likviditási szempontból túl tudja-e élni a jelenlegi helyzetet, hiszen a fogyasztás korábbi szintre való visszaállása nem várható pár hónapon belül.  Sőt! ekkora infláció mellett jóval visszafogottabbá válnak még az ún. költekezők is. A működőképesség megőrzése pedig megköveteli, hogy a feltétlenül szükséges munkaerőt megtartsa, az eszközállományt karban tartsa, az alapanyag ellátást biztosítsa.
Ha az eddig meghozott intézkedéseket nézzük, kérdés, hogy a cég igénybe tudja-e venni a bértámogatást, a jelenlegi formájában. Meglévő hitele, – amelynek költségeire jelenleg  még moratórium van – hogyan befolyásolja a későbbi gazdálkodást, tud-e újabb hitelt esetleg felvenni (pl. Növekedési Hitel Program keretében). Végig kell gondolni, hogy az adókönnyítések közül melyiket a legcélszerűbb igénybe venni az adott vállalkozásnak, stb.
Nagy kitartásra van szükségük most a cégvezetőknek, hiszen egy teljesen bizonytalan, napról napra változó helyzetben kell megőrizniük cégük működőképességét, folyamatosan alkalmazkodva a külső körülményekhez.
Hogy könnyebben eligazodjon ebben a helyzetben keresse kollégánkat, hogy feltehesse a legmegfelelőbb kérdéseket Önnek! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: