Kövessen Minket :
Kit válasszak?

Nem könnyű feladat, pláne, amikor egy vezetőről van szó. Talán egy másik nézőpont rávilágíthat arra, hogy mire érdemes figyelni egy vezető kiválasztásánál. 

Egy ember képességét a vezetésre nemcsak a vezetői kompetenciák megléte határozza meg, legalább annyira fontos, hogy milyen az adott jelöltünk személyisége, érzelmi intelligenciája, s az ezzel összefüggő energetikája, s hogy általában mennyire képes az adott, konkrét, már meglévő csapatunk vezetésére. 

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen cég milyen csapatáról van szó: 

  • a cég jellege, 
  • működésmódja, 
  • fejlettsége, 
  • szervezeti kultúrája, 
  • sőt, viselkedéskultúrája rendkívül fontos tényező abban, hogy milyen vezetőre van szükségünk.

Emellett azonban van még egy pont, amit nem igazán szoktak figyelembe venni: ez pedig a csapat, amely élére a vezetőt szeretnénk.  S nem utolsó sorban mi, hisz nekünk is legalább olyan aktívan kell vele együttműködnünk, mint annak a csapatnak, amely élére szántuk. 

A leendő ember vezetőtársai, kulcsemberei, a csapat dolgozói attitűdje meghatározóak abban, hogy ki lesz képes vezetni őket. Szóval a legjobb, ha magunk mellett a csapathoz  is választjuk a vezetőt: ki lesz az az ember, aki ezt a csapatot motiválni tudja, lesz-e elég energiája hozzá, fogja-e tudni kezelni az embereket, fog-e tudni teljesítményt elérni velük, s egyáltalán: valódi vezetőjükké tud-e válni. Ha tudjuk, hogy milyen elvárások elé néz, milyen nehézségek vannak jelen pillanatban, milyen elakadások és hiányfunkciók vannak a csapatban, akkor sokkal könnyebb megtalálnunk azt az embert, akire igazén szükségünk van.

Természetesen győződjünk meg a vezetői kompetenciákról, a leendő vezetőnk érzelmi intelligenciájáról, kapjunk képet arról, mennyire lehet hosszú távon stabil emberünk, mennyire lesz képes azonosulni céljainkkal, s azokat magáévá téve tulajdonosi attitűddel vezetni csapatát. Azért az gondolom, teljesen világos, hogy mindezt egyetlen interjú óra alatt lehetetlen megtudni, különösen akkor, ha vezetőként mindemellett millió gondolat van a fejünkben. És még egy aprócska tényt ne felejtsünk el: néha már olyan régen keresünk valakit, hogy az első ember, aki jön, s valami ahhoz hasonlót mond, amit mi szeretnénk hallani, hajlamosak vagyunk túl korán elköteleződni az irányába…

Summa summarum: bár kell ehhez némi intuíció, nem tagadom, ugyanakkor a hangsúly és a kulcs a tudatosságon van. Ebben nyújtanak segítséget a tesztek, az általunk elvégzett mélyinterjúk és személyes kiértékelések, mert ezek segítségével sokkal több mindenre fény derül, mint egy kellemes beszélgetésen egy intelligens vezetőjelölttel.

Tegyen velünk egy próbát: szerezzen minden kötelezettségtől mentes saját élményt arról, hogy mit tudhat meg egy emberről egy ilyen folyamat végén. Minek kockáztatna? Menjen biztosra! Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: