Kövessen Minket :
Kulcsemberek beazonosítása

Tudatosan viszonylag kevés cég foglalkozik a kulcsemberek beazonosításával. Tudják, persze, kik a nélkülözhetetlenek, de egyáltalán nem biztos, hogy ők, vagy csak ők a kulcsemberek!

Sok esetben automatikusnak vesszük, hogy a vezetők a kulcsemberek, hisz ők irányítják a céget, a részlegeket, a csapatokat, de ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor megfigyelhetjük, hogy közöttük is van dominánsabb, kevésbé domináns, és vannak véleményvezérek, akire a többiek hallgatnak. Vannak nélkülözhetők és kevésbé nélkülözhetők, sőt, itt-ott vannak nélkülözhetetlenek is.  A dominancia és a befolyásolási képesség alapja lehet  az adott személy személyisége, vagy a kiemelkedő szakmai tudása. A nélkülözhetetlenség viszont nem feltétlen szakmai tudásból eredhet, lehet, hogy pozíció féltés áll mögötte. 

Hasonlóan működik ez a szervezet többi részében is, és az egyáltalán nem biztos, hogy ezek a személyek valamilyen jelentős pozíciót töltenek be.  Ennek az információnak a megszerzése nagyon fontos lehet egy nagyobb átszervezés, vagy bármilyen szervezeti változás megvalósításánál, vagy bármilyen szakmai  változás levezénylése szempontjából.

Miért fontos, hogy egy vállalkozás tudatában legyen a kulcsembereinek?

A változások eredményes levezénylésének egyik fontos eleme a jó tervezés mellett, a kommunikáció, azaz a hatékony, jól irányított információáramlás. Az emberek akkor fogadják jól az információt, ha az olyan személytől/személyektől származik, vagy olyan személy/ személyek erősítik meg, akik számukra fontosak vagy hitelesek.  Egy szervezet esetében ezek lehetnek a kulcsemberek, akik hatással vannak a munkavállalókra, vagy éppen a szervezet/ vállalkozás beszállítóira, vagy együttműködő partnereire. Ezen személyek meghatározása és mozgatása a szervezetben kiemelten fontos, hisz képesek a legnagyobb bajt is elsimítani és a bolhából is elefántot varázsolni.  Akárcsak a véleményvezérek, akik minden cégben ilyenkor válnak “szakszervezetissé”, s lesznek a lázítás kiinduló pontjai. 

A másik szempont, amit még érdemes lehet figyelembe venni, az a jövő vezetőinek a fejlesztése.  A jövő vezetői, azok a szakemberek, akiknek a szakmai tudásuknál és személyiségüknél fellelhetők azok a  kompetenciák, amelyek fontosak lehetnek egy jövőbeni vezetői munkakör betöltése szempontjából.  Fontos tudatosítani, hogy nem minden szakember akar vezetővé válni, és nem minden szakember alkalmas vezetőnek, de ettől ők még a vállalkozás szempontjából kulcsemberek.  

A vállalkozás számára  fontos,  hogy tudja kik és milyen szempontból a kulcsemberei, s hogy ezekkel  a munkavállalókkal tudatosan foglalkozzon. Hisz elengedhetetlen számunkra lojalitásuk mellett az is, hogy tudásuk a cégben maradjon vagy velük, vagy nélkülük. 

Ha szeretné biztosan tudni, kik a véleményvezérei, kik a kulcsemberei, s mennyire biztos jelenlétük a cégénél, keressen bennünket, segítünk a beazonosításukban! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: