Kövessen Minket :
Kulcsmunkakörök meghatározása

Tudatosan viszonylag kevés cég foglalkozik a kulcsmunkakörök meghatározásával, pedig ez lehetne  az alapja az utódlás tervezésnek, vagy kritikus helyzetben a szervezet életben tartásának. 

A kulcsmunkakörök meghatározása a munkakörelemzés módszerével történhet, mely egy szisztematikus  folyamat, melynek során a munkakörökre jellemző  egységes szempontrendszer alapján kerülnek értékelésre a munkakörök. A felmérés során kapott információkat rögzítik, elemzik és ezek alapján lehetőség van a munkaköri leírások és a követelményrendszerek aktualizálására. A módszer komplexitása határozza meg, hogy az eredmény pontosan mire használható a jövőben.

A munkakörelemzés – bármely technikáját is alkalmazzuk – racionalizálási hatással is jár, hiszen a feladatok és azok megoldási módjának részletes áttekintése rákényszerít a folyamatok és az alkalmazott technológia kritikus átgondolására. 

A kulcsmunkakörök meghatározása  csak az első lépés, de mielőtt ebbe a folyamatba belevágunk, el kell dönteni, hogy mit is szeretnénk ezzel az információval kezdeni.  

Ez egy tipikusan olyan információ, ami nagyon pozitívan és negatívan is kihathat a szervezet és az ott dolgozó munkavállalók életére. Előfordulhat, hogy a kulcsmunkakörben  dolgozó munkavállalók igényeket támaszthatnak a vezetőséggel szemben, ezért is fontos, hogy  a kulcsmunkakörök esetében, mindig legyen, „A”, „B” és „C” terve a vállalkozás vezetőinek. Itt jön a képbe az utódlás tervezés. 

A kulcsmunkakörben lévő munkavállalókkal és a lehetséges utódokkal tudatosan  és tervezetten  kell foglalkozni, mind személyiségük terén, mind  pedig szakmai téren.  

Azok a vállalkozások, ahol kulcsmunkakörök, a kulcsmunkakörökben  dolgozó munkavállalók és a lehetséges utódok meghatározásra  kerültek, azaz van utódlási terv és van  fejlesztési program, azok a vállalkozások kevésbé kerülnek kritikus helyzetbe egy-egy munkatárs távozásakor vagy nyugdíjazásakor, hisz van egy tervük. 

Hasonlóan  fontos a kulcsmunkakörökkel kapcsolatos információkkal való rendelkezés egy kritikus gazdasági helyzetben, hisz  ez egy nagyon jó indikátor arra vonatkozóan, hogy kiket érdemes megtartani még a kritikus helyzetben  is, hisz ők lesznek képesek  biztosítani a vállalkozás  működését. 

Abban egyetérthetünk, hogy ez egy kritikus helyzet, igaz?  Szerezzen magának előnyt, biztosítsa cége hosszú távú működését gyorsan és hatékonyan! Keressen minket, segítünk, hogy Önnek csak a döntéseket kelljen meghoznia! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: