Kövessen Minket :
Mennyi időt szánjunk a cég átadására?

Ha azt várjuk, hogy valaki majd ránéznésre megmondja, mennyi idő alatt optimális egy generációváltás, akkor nagyot tévedünk. Persze, lehet hozzávetőleges időintervallumot adni, de az az igazság, hogy cége válogatja. Nézzük, min múlik?

Mondanom sem kell, nem egyismeretlenes egyenletről beszélünk, az túl egyszerű lenne:) Az viszont bizonyított tény, hogy  a túl hosszú idő alkalmatlan vezetőket szül, a túl rövid pedig túlzott magabiztosságot, s egyik sem tesz jót a cég működésének. Mi lehet tehát a megfelelő idő, mit érdemes, vagy mit kell figyelnünk? Amire érdemes figyelni – a teljesség igénye nélkül: A leendő utód:

  • Mennyire gyorsan tanul, mekkora a tanulékonyság foka
  • Megismerte-e a folyamatokat a működés minden területén? 
  • Ismeri – e az üzleti folyamatokat? 
  • Megvan-e minden kompetenciája a vezetéshez, ha nincs, mi hiányzik? 
  • Készen áll-e lélekben, felelősségi szintben, gondolkodásban és kitartásban a cég átvételére? 
  • Van-e víziója, elképzelése a jövőről, céljai egybevágnak-e a cég jövőjével? 
  • Van-e benne valódi szándék? 
Persze, ezek mindegyike akkor áll, ha már kiderült, hogy alkalmas-e arra, hogy átvegyen egy céget, s azt a megfelelő módon menedzselje! Hisz ne feledjük, nem mindenki született cégvezetőnek, s bár sokmindent meg lehet tanulni, így ezt is, de akkor még mindig felmerül a kérdés: és akarja is? Vagy csak meg akar felelni a szülői elvárásoknak? Mert ha ez utóbbiról van szó, akkor azzal, hogy átadjuk a vezetést, épp az ellenkezőjét érjük el, mint amit szándékozunk: nemhogy nem lesz folytonossága, de nagyon hamar azzal fogunk szembesülni, hogy egyre inkább leépül az, amit épp fejlődni látni szándékoztunk.
Ha viszont megvan az utódban az akarat, sőt, a szándék, megvannak a képességei, megfelelően tanulékony is, ne húzzuk az időt, bízzunk benne, hagyjuk szabadon és önállóan dönteni, hogy még addig hibázzon, ameddig ott vagyunk, s tudjuk támogatni az esetleges hibák javításában.
Hisz gondoljunk csak bele: ha nem hibázik, nem fog tudni megtanulni mindent, nem fogja látni a rossz döntések következményeit, s főleg, nem fogja a saját bőrén érezni, hogy mekkora a tét. Viszont ha ott vagyunk, ha támogatjuk, s ha valóban tanácsadóként tudunk segítséget nyújtani, s nem leiskolázva, megalázva, akkor jó esélyünk van arra, hogy mire ténylegesen átadtuk a céget, a következő generáció készen is áll annak vezetésére, s a jövő építésére. 
Persze belülről nem könnyű észrevenni az apró jeleket, de ezért vagyunk mi: hogy rámutassunk, mikor minek jött el az ideje. 
Ha szeretné mielőbb biztos kezekben tudni a cégátadás folyamatát, vagy szeretne biztosra menni, ne habozzon, keresse szakértőnket, hogy megtámogathassa az átadás folyamatában. 

Írjon üzenetet!

Megosztás: