Kövessen Minket :
Mi fán terem a szervezetfejlesztés?

A szervezetfejlesztés olyan átfogó fejlesztési és változtatási folyamat, amely a szervezetben minden és mindenki számára létkérdés: 

…meghatározza az együttműködést és a hatékonyságot, jobbá teszi a munkahelyi légkört, dolgozóink szívesebben járnak be dolgozni, munkájuk kreatívabb, eredményesebb, ami a termékek vagy a szolgáltatás minőségében is megnyilvánul, a munkavállalók elégedettsége pedig a cég profitjában is megmutatkozik.

A szervezetfejlesztés tudatos, tervszerű, a szervezet minden szintjére kiterjedő folyamat, azzal a céllal, hogy a szervezeti működést felülvizsgálja, a fennálló hibákat azonosítsa, korrigálja és a hatékonyságot, valamint a szervezet életképességét fokozza.

A szervezetfejlesztés fogalomkörébe tartozik a szervezet egészét érintő nagyívű stratégia váltáson túl az ügyfélkapcsolati kommunikációban végrehajtott apróbb módosításokon keresztül a vállalati kultúra váltásig minden olyan változtatás, ami a hatékonyságot és az eredményesebb működést hivatott előmozdítani tudatosan alkalmazkodva a megváltozott külső és belső körülményekhez.

Alapelvek:

  • A szervezetváltoztatásra nincs recept és általános megoldás. A változtatás tárgya és mikéntje, iránya, időbelisége mindig az adott konkrét körülményektől függ. A szervezeti változtatást ezért mindig alapos helyzetelemzésnek kell megelőznie.
  • A szervezetváltoztatáshoz elegendő erőforrásnak kell rendelkezésre állni, ami közül kiemelten fontos a vezetők ideje, energiája, elkötelezettsége.
  • A vezetés támogatása nélkül a szervezeti változtatások kudarcra vannak ítélve.
  • A változtatás sikeressége alapvetően függ attól, hogy a vezetők mellett a szervezet tagjai elkötelezettek-e a változtatás mellett. A változással szembeni ellenállás a folyamat természetes velejárója. A változtatási folyamat során a változások vezetőinek törekedni kell arra, hogy a szervezet tagjait a megvalósítás mellett bevonják a fontosabb döntésekbe is. A változtatás nemcsak a vezetők feladata, hanem az összes szervezeti szereplőé.
  • A szervezeti változtatás tanulási folyamat, a vezetőknek ezt a folyamatot kell menedzselni.
  • A szervezeti változtatások sikerességét növeli, ha a vezetők nem csak részproblémákat próbálnak kezelni, hanem rendszerszemléletben és hosszabb időtávban próbálnak meg változtatásokat megvalósítani.
Ugye nem egyszerű? Belülről semmiképp! Vegye fel a kapcsolatot velünk, segítünk, hogy szervezete minél alkalmasabb legyen stratégiai céljai megvalósításához! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: