Kövessen Minket :
Miért a Consilium tesztek?

Mint vezetési tanácsadó, business és management coach sok ügyfélnél foglalkoztam olyan személyügyi kérdésekkel, amelyek szükségessé tették a tesztek ismeretét, másrészt pedig sokéves HR vezetői – igazgatói tapasztalatom (Borsodchem, Országos Gyógyszerészeti Intézet, majd Országos Mentőszolgálat) rengeteg alkalmat biztosítottak arra, hogy megismerjem az országban jelenleg keringő HR és személyiség teszteket. 

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, mindenképp tudnunk érdemes, hogy egy teszt milyen előnyökkel rendelkezik a számunkra.

Sokéves HR vezetői gyakorlatom alatt a nagynevű tesztek eredményeit kiértékelve arra a megállapításra jutottam, hogy jók, jók a tesztek, de valami mindig félresiklott az eredmények láttán: nem kaptam jobb megmaradási százalékot akkor sem, amikor pedig nagynevű, itthon forgalomban lévő, de külföldi tesztekkel dolgoztam. Sajnos, a mérési eredmények magyar viszonylatra vetítve korántsem hozták azt a megtérülést, amire számítottam volna.

Sok éves kutatás és próbálkozás után a végső konklúzióm az lett, hogy nem érdemes olyan tesztcsoporttal dolgoznom, amely nem magyar adatbázis és mentalitás alapján készült, így egy időre hanyagoltam azok használatát, s maradtam az interjúknál, illetőleg a magam által készített attitűd- és elégedettség mérőknél. 

Először az Ongropack Kft., valamint az Ongroelektro Kft.  (BVK utódcégek) kapcsán találkoztam a Consilium tesztekkel, s meglepődve tapasztaltam azt a fajta pontosságot egy ember kiértékelésében, amelyet a cég tudott nyújtani a számunkra. Később, az OGYI vezetői számára már eleve ezt a tesztet javasoltam. Kimondottan nagy hasznát vettük a vezetőkkel nemcsak a motiválás, hanem a problémák feltárása és az egyes munkatársak stressz szintjének megállapítása terén is. Nem beszélve arról, hogy a beépített hazugságvizsgáló kérdések alapján egy-egy munkatárs őszinteségének foka is feltárult, ami különösen fontos volt, főleg a bizalmi pozíciókban. Felhasználhatók voltak a projektek összeállításánál (ki mire alkalmas), valamint hasznosnak bizonyultak az új emberek felvételénél, a jelöltek közti döntésnél, valamint az on-boarding és a vezetői kommunikáció megtervezésénél is. 

Azóta mélyebben megismerkedtem ezekkel a tesztekkel, s néhány év óta már magam is csak ezekkel dolgozom. Hogy miért? Nagyon egyszerű: 

  • Teljes mértékben magyar mentalitásra, gondolkodásra, érzelmi attitűdre készültek, validálásuk is magyar munkavállalókon keresztül történik, így reális eredményeket kapunk
  • Évente felülvizsgálják, amennyiben szükséges, módosítják, figyelembe véve az épp uralkodó tendenciákat, az emberi gondolkodásban, érzelmi struktúrában, motivációs bázisokban végbement változásokat.
  • Nagyon pontos eredményeket kapunk, minden fontos kérdés megválaszolásra kerül a tesztkiértékelő mélyinterjú után,  az egyes munkatársak, csoportok illeszkedése kiszámíthatóvá, tervezhetővé vált
  • Könnyen meghatározhatóvá vált, hogy ki milyen munkát végez szívesen, milyen problémákra számíthatunk nála- vele, így döntésképesebbek lettünk azzal kapcsolatosan, hogy érdemes-e időt, energiát fektetni valakibe, vagy pedig nem térülne meg
  • Sok kulcsember esetében derült fény arra, hogy már az utolsó utáni percben vagyunk, s változtatva néhány dolgon, sikerült megmentenünk őket a cég számára. 

Csupa olyan eredményt sorolhatnék, amely azt mutatja, hogy messze jobban megérte – megéri ezeket a teszteket használni, vitathatatlan a felhasználhatóságuk és a pontosságuk. 

Azóta ez a véleményem még jobban megerősödött, még inkább megvan az a meggyőződésem, hogy ezek a tesztek olyan segítséget nyújtanak a cégvezetőknek és a HR-es munkatársaknak, amely hosszú távon jóval eredményesebbé teszi a kiválasztási folyamataikat, a lojális, hosszú távon megmaradó munkatársak felvételét, valamint a pontosabb, szorosabb együttműködést. 

Tegye próbára Ön is a Consilium teszteket: keressen bennünket elérhetőségeinken, s szerezzen minden kötelezettségtől mentes saját tapasztalatot!

Írjon üzenetet!

Megosztás: