Kövessen Minket :
Miért ilyen kiszolgáltatottak az energiapiacon a KKV-k?

A kkv-k most valószínűleg úgy érzik, hogy az energiakereskedők az összes kockázatukat az ő nyakukba varrják.

 Hiszen a kockázat nemcsak a magas ár, de soha nem látott ármozgás jellemzi a piacot.

Ezért nem akarnak az energia kereskedők hosszabb távú fix áras szerződéseket kötni, ami a korábbiakban a jellemző volt, ezzel tovább növelve a bizonytalanságot a vállalkozásoknál.

Október 1-től pedig többszörösére nőnek a rendszerhasználati díjak is, amit az ellátó infrastruktúra használatáért fizetünk.

Az energia kereskedőknek energiahatékonysági – EKR – díjat kell fizetniük 2021 óta, amelyet szintén tovább hárítanak a felhasználókra. A jogszabály az energiakereskedőknek adta azt a feladatot, hogy szakértelemmel, tanácsadással, finanszírozással támogassanak energia hatékonysági beruházásokat a felhasználóknál, és csak ennek elmaradása esetén kell a díjat megfizetni. Mivel ezt a feladatot nem hajtották végre, így joggal érezhetik a kkv-k, hogy jogtalanul kapják ezt is a nyakukba.

Az elmúlt közel két évben számtalan projektet lehetett volna megvalósítani az energia hatékonyság területén, melyek most nagy segítséget jelentenének a vállalkozásoknak az elszabadult energia árak miatt, valamint az EKR díjat sem számítanák fel nekik.

Az elmúlt időszak történései azt mutatják, hogy hasznos lenne a kkv-k vonatkozásában az energia piaccal kapcsolatban valamilyen érdekvédelmi szerv létrehozni, amely kialakítja és megvédi a kkv-k érdekeit a kereskedelmi cégekkel, adott esetben a hatósággal szemben

Tudomásul kell venni, hogy a cégek a saját szakmájukban szeretnék tenni a dolgukat, és nem tudnak – valószínűleg nem is akarnak – energetikai szakértőkké válni.

Írjon üzenetet!

Megosztás: