Kövessen Minket :
Miért is kell controlling?

Sok cégvezető csak későn jut el addig a felismerésig, hogy bizony, szüksége van controllingra, az viszont nem mindenkinek egyértelmű, hogy bizony, ez sokkal többet jelent, mint amit első hallásra gondolnánk.

A controlling a hatékony tervezési koodináción és a tervezés egyértelmű eredményorientációján keresztül hat. Bár az üzemgazdasági eredményt a vállalat központi céljaként értelmezik, mégis sok cégnél nem létezik általános és szisztematikus eredménytervezés. Általában hiányoznak azok az egyes területek számára meghatározott előírások melyek a tervezett eredmény létrejöttét követelik meg.
Így sem eredményorientált ellenőrzést és eltéréselemzést nem lehet végezni, sem a döntések eredményt befolyásoló következményeit nem lehet felülvizsgálni. Mivel az eredménytervezési rendszernek a hatékony controlling rendszer központi elemét kell képeznie, így ez az első lépés, melyben az éves tervezés teljes folyamatát kell kialakítani. 
A tervezési rendszer felépítése során fontos, hogy az egyes lépéseket gondosan definiáljuk és egymással összehangoljuk. Azt az egyes lépéseknél tisztázni kell, hogy ki hajtja végre a lépést, ki dönt, róla, milyen határidőn belül kell megtörténnie, stb.
Különösen fontos a felelősségi egységek meghatározása, amelyeknél a legfontosabb, hogy az egység vezetője képes legyen döntéseivel a tervmegvalósítást befolyásolni és így ezért felelősséget tudjon vállalni.
A vezetői számvitel feladata, hogy információkat bocsásson a vállalatvezetés rendelkezésére. Az éves tervezés folyamán ezeket az információkat alakítjuk át konkrét célokká minden vállalati egység számára. 
A tervezés az az irányvonal, amelyhez a vállalati dolgozók tevékenysége igazodik, legalábbis kellene, hogy igazodjon. A tervezés keretében határozzák meg a tervezési időszak céljait és az azok eléréséhez szüksége cselekvési alternatívákat. A célok teljesítéséhez szükséges részletes intézkedések kidolgozása és számszerűsítése képezi az éves tervezés magját. Minden vállalati egység számára ki kell dolgozni egy tervet, mely az általa elérendő célokat teljesítmény, költség, bevétel, stb. formájában egyértelműen, számszerűen határozza meg.
Ez képezi a controlling rendszer alapját, melynek során az eltéréseket lehet megismerni, és a célokhoz való visszatérés érdekében meghozandó intézkedéseket kialakítani.

Keressen minket, s segítünk Önnek a legmegfelelőbb megoldásban! 

Írjon üzenetet!

Megosztás: