Kövessen Minket :
Mire irányulhat a szervezetfejlesztés?

Tévedés azt hinni, hogy a szerveztfejlesktés az egy és adott, cél nélküli és területfüggetlen!

  • A szervezeti felépítésre, a folyamatok áttekintésére, esetleg optimalizálására arra, hogy a szervezeti formák a funkciókhoz igazodjanak, az emberi erőforrások megszervezését a probléma, a feladat, a vállalkozás határozza meg. A döntéseket azok hozzák, akik a megfelelő információk      birtokában vannak függetlenül attól, hogy a szervezeti struktúrában hol helyezkednek el
  • A szervezet különböző csoportjaira, azok belső és külső együttműködésére, olyan munkaszellem kialakítására, amely az egymással összefüggő egységek között magasfokú együttműködést és alacsony fokú versengést eredményez

  • A szervezetben zajló horizontális és vertikális kommunikációra, aminek eredményeként az emberek általában nyíltak, és kimondják véleményüket. Megosztják egymás között a lényeges tények ismeretét és érzéseiket. Állandó törekvés érvényesül minden szinten a konfliktusok és a konfliktusos helyzetek kezelésére.

  • Az egyénekre, akik a szervezetet alkotják. Lényegében nem adminisztratív átszervezésről van szó, hanem a dolgozók képességeinek, személyiségének, értékrendjének és egymáshoz való kapcsolatainak figyelembevételével végrehajtott változásról mondhatjuk úgy is, hogy tanulási folyamatról.

Tehát az egyik nagy csoport a struktúrára irányuló módszerek, amelyek a szervezet felépítésének, hierarchiájának, kultúrájának alakításán keresztül mozdítják elő a fejlődést, míg a másik nagy csoport az egyénre ható módszerek, amelyek a szervezet tagjainak, a vállalat dolgozóinak fejlődését hivatottak elősegíteni.

A sikeres szervezetfejlesztésekre jellemző, hogy hosszabb távra tekintenek előre. Tapasztalatok szerint egy nagyobb szervezetnél 2 vagy 3 évet igényel egy tartós változás sikeres megvalósítása. A vezetőknek meg kell tanulniuk, hogy ha valódi és tartós változást szeretnének elérni, akkor ne csak a rövid távú célok megvalósulását szorgalmazzák, hanem preferálják inkább a hosszabb távú célok felé haladás folyamatát.

Beszélgessen velünk, segítünk a döntésben, hogy Önnek mire van szüksége! Keressen bennünket elérhetőségeinket!

Írjon üzenetet!

Megosztás: