Kövessen Minket :
Változásmenedzsment

„Semmi nincs állandóbb, mint a változás” – tartja a mondás, mégis sokszor idegenkedünk tőle, mert szorongást és bizonytalanságot kelt.

A változásmenedzsment (change management) az elmúlt közel három évben soha nem látott módon értékelődött fel a szervezetek (cégek, vállalatok) életében, hiszen a világ és a gazdasági környezet, amiben működni kell korábban nem tapasztalt rohamtempóban változik, akár napról napra is (járványhelyzet, háború, gazdasági válság, infláció) Az állandóan változó környezetben csak akkor lehet sikeres és eredményes egy szervezet, ha képes állandóan megújulni. A változásokhoz való alkalmazkodás a szervezetek túlélésének és talpon maradásának alapja.

A változásokat külső- és belső tényezők egyaránt elindíthatják; a politikai környezet, szabályozók változása, egy gazdasági krízis vagy a technológiai fejlődés külső kényszerítő erőként éppen úgy lépéskényszerbe hozhat egy céget, ahogyan a nem megfelelő belső struktúra, a magas fluktuáció, vagy a konkurencia megjelenése. Bármelyikről is legyen szó, a sikeres változáshoz és a kívánt eredmény eléréséhez tudatosság, illetve rendszerszintű gondolkodás szükséges a mindenkori menedzsment részéről. A változások célja pedig mindig egy, a meglévőnél jobb állapot elérése vagy a stabilitás megteremtése. A változás érinthet kisebb- és nagyobb területeket, de egy biztos, hogy a legtöbbször ellenállásba ütközik.

A változásmenedzsment feladata a változás strukturált, tervezett, szervezett keretek között tartása a kívánt szervezeti célok elérésének érdekében.

Változásmenedzsmentnek nevezzük tehát összefoglalóan azon folyamatok, eszközök, technikák összességét, amelyek a változások kezelését segítik a szervetekben legjobb végeredmény elérésére érdekében az előkészítés legkorábbi szakaszától kezdve a megvalósításon keresztül a célok eléréséig.

A változásmenedzsment tehát módszertan és eszköztár is egyben, amely mindazokat a szervezeti eszközöket tartalmazza, amelyek támogatják az egyéneket az új dolgokhoz történő alkalmazkodásban és ezáltal a változás megvalósításában, új rutinok és szokások, ismeretek meghonosításában, az elfogadás menedzselésében.

Keressen minket, s mi hidat képezünk a régi és az új között, levesszük válláról a változással együtttáró terheket és plusz feladatokat!

Írjon üzenetet!

Megosztás: